16 Березня, 2025

Як розмножити дріжджі вдома, якщо не вистачає для випічки: два способи

фото dvazajci Якщо дріжджів майже не залишилось, можна використати альтернативний рецепт

Якщо у вас залишилося зовсім мало дріжджів або їх недостатньо для приготування випічки, їх можна розмножити в домашніх умовах. Shuba розповідає, як розмножити дріжджі вдома.

Простий спосіб

Змішайте 100 грамів дріжджів, 100 грамів води та 100 грамів борошна. Залиште суміш на 4-6 годин. В результаті у вас вийде вже 300 грамів дріжджів, які можна використовувати відповідно до рецепта або розмножити ідентичним способом.

Складний спосіб

Якщо дріжджів майже не залишилось, можна використати альтернативний рецепт. Вам знадобляться:

  • 2 картоплини;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • 0,5 ст. ложки солі;
  • 250 мл теплої води;
  • ¼ ч. ложки дріжджів.

Процес приготування:

  1. Картоплю потрібно натерти на тертці, викласти в каструлю, додати цукор та сіль.
  2. Влити воду і поставити на вогонь.
  3. Довести до кипіння й одразу зняти з вогню.
  4. Охолодити суміш до 25-30°C і перелити в банку (таку, щоб близько половини місткості залишалася порожньою).
  5. На горло одягнути гумову рукавичку і поставити в темне місце при кімнатній температурі.
  6. Через 6-12 годин рукавичка надується, а через 24-72 години бродіння закінчиться.
  7. Дріжджі потрібно перелити у меншу місткість, щоб мінімізувати контакт з повітрям.

Цю закваску можна використовувати впродовж 3 тижнів. Далі дріжджі можна розмножувати за тою ж технологією.

Джерело

Copyright © Усі права захищено. | Newsphere автор: AF themes.